STOP
Tuotteessa olevat haitalliset aineet:
Rypsi/Rapsiöljy/Auringonkukkaöljy: Rapsiöljyn käyttö ruoanlaitossa sisältää piilevän riskin, sillä puhdistuksen ja kuumennuksen aikana muodostuu transrasvoja, jotka vaikuttavat suoraan sydän- ja verisuonijärjestelmääsi.1
Perunahiutale / Perunakuitu / Perunajauho / Perunatärkkelys: Perunassa oleva tärkkelys aiheuttaa nopean insuliinipiikin veressä, mikä voi johtaa sivuvaikutuksina ylipainoon, liikalihavuuteen, diabetekseen ja sydänongelmiin.2 3
Sokeri, Fariinisokeri, Karamellisoitu sokeri, Sakkaroosi, Siirappi, Melassi: Tuotteiden, jotka sisältävät valmistajan lisäämää sokeria, käyttö voi johtaa diabetekseen, sydänongelmiin, ylipainoon ja liikalihavuuteen. Sokeri aiheuttaa insuliinin voimakkaita vaihteluita veressä, mikä vaikuttaa haitallisesti haimaasi. Lisäksi insuliinin epävakaa taso vaikuttaa kylläisyydentunteeseesi: pian sokeria sisältävän tuotteen nauttimisen jälkeen tunnet taas nälkää, mikä johtaa helposti ylensyöntikierteeseen.4 5 6
Glukoosi (Dekstroosi): Keinotekoinen ja jatkuva veren glukoosipitoisuuden nostaminen johtaa elimistön insuliiniresistenssiin ja lopulta diabetekseen.7
Maissi / Maissitärkkelys / Maissihiutaleet / Maissisiirappi: Maissi ja kaikki siitä johdetut tuotteet vahingoittavat kehoa. Maissin kulutus nostaa verenpainetta, lisää merkittävästi lihavuuden riskiä ja sitä kautta myös diabeteksen riskiä.8 9 10 11 12
Maltodekstriini: Muodostuu sokerin ja tärkkelyksen valmistuksen sivutuotteena. Sillä on korkea glykeeminen indeksi, mikä edistää ylipainon, liikalihavuuden ja diabeteksen kehittymistä sekä niiden seurauksia.13
Kaliumsorbaatti E202: Vuonna 2015 Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) arvioi uudelleen turvallisuuden ja tunnisti aiemmin JECFAn asettaman ADI-arvon lisääntymisjärjestelmälle haitalliseksi. EFSA muutti ADI-arvon 3 mg:aan painokiloa kohden.14
Hyvää ruokahalua!
Ei aiheuta vaaraa elimistölle:
Vesi
Vehnägluteeni (Yksilöllinen yliherkkyys, konsultoi lääkäriä.)
Herneproteiini
Suola
Metyyliselluloosa E461
Selluloosa E460
Merisuola
Sipuli
Korianteri
Inkivääri
Chili
Hunaja
Guarkumi E412
Ksantaanikumi E415
Sitruunahappo E330
Natriumbentsoaatti E211
AINESOSAT:
Vesi, vehnäproteiini, rypsiöljy, herneproteiini, muunnettu perunatärkkelys, suola, sokeri, Metyyliselluloosa E461, Selluloosa E460, merisuola, mausteet (mm. sipuli, korianteri, inkivääri, chili), aromit (mm. hunaja), glukoosisiirappi, Guarkumi E412, Ksantaanikumi E415, maissimaltodekstriini, Sitruunahappo E330, Natriumbentsoaatti E211, Kaliumsorbaatti E202.
Ajan myötä valmistaja voi muuttaa tuotteen reseptiä: poistaa haitallisia aineita ja korvata ne neutraaleilla tai lisätä haitallisia aineita tuotteeseen, jossa niitä ei aiemmin ollut.
Lue aina tarkasti tuotteen koostumus, ennen kuin syöt sen. Jos et löytänyt tarvittavaa tuotetta verkkosivultamme lisäaineiden kuvauksineen ja tuotteen ainesosaluettelossa on tuntemattomia nimiä, voit etsiä lisäaineen nimen ja kuvauksen tältä sivulta.
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3746113/ ↩︎
- https://digitalcommons.unl.edu/foodsciefacpub/369/ ↩︎
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19056599/ ↩︎
- https://karger.com/ofa/article/10/6/674/239560/Sugar-Sweetened-Beverages-and-Weight-Gain-in ↩︎
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/obr.12040 ↩︎
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916523052760?via%3Dihub ↩︎
- https://diabetesjournals.org/care/article/40/Supplement_1/S11/36898/2-Classification-and-Diagnosis-of-Diabetes ↩︎
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9551185/ ↩︎
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3013529/ ↩︎
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26962035/ ↩︎
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15051594/ ↩︎
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19381015/ ↩︎
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4940893/ ↩︎
- https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.2903/j.efsa.2015.4144 ↩︎