STOP
Tuotteessa olevat haitalliset aineet:
Rypsi/Rapsiöljy/Auringonkukkaöljy: Rapsiöljyn käyttö ruoanlaitossa sisältää piilevän riskin, sillä puhdistuksen ja kuumennuksen aikana muodostuu transrasvoja, jotka vaikuttavat suoraan sydän- ja verisuonijärjestelmääsi.1
Perunahiutale / Perunakuitu / Perunajauho: Perunassa oleva tärkkelys aiheuttaa nopean insuliinipiikin veressä, mikä voi johtaa sivuvaikutuksina ylipainoon, liikalihavuuteen, diabetekseen ja sydänongelmiin.2 3
Härkäpapu: Koska härkäpapu itsessään on melko korkean glykeemisen indeksin omaava, sitä ei suositella liiallisesti käytettäväksi lihavuuden ja mahdollisen tyypin 2 diabeteksen välttämiseksi.4
Karrageeni E407 (a): Kokeet marsuilla ja rotilla osoittavat, että marsuilla karrageenin käyttö liittyy ruoansulatuskanavan haavaumiin. Vuoden 2001 tieteelliset kokeet rotilla, marsuilla ja apinoilla osoittivat, että polyginaanin (osittain hajonneen karrageenimolekyylin) käyttö liittyy ruoansulatuskanavan haavaumiin ja syöpään. Marsuilla karrageenin käyttö yhdistettiin ruoansulatuskanavan haavaumiin, kun taas rotilla se liittyi ruoansulatuskanavan syöpään. Karrageenin käyttö voi myös olla suolistosairauksien tulehdusten syy.5
Sokeri, Fariinisokeri, Karamellisoitu sokeri, Sakkaroosi: Tuotteiden, jotka sisältävät valmistajan lisäämää sokeria, käyttö voi johtaa diabetekseen, sydänongelmiin, ylipainoon ja liikalihavuuteen. Sokeri aiheuttaa insuliinin voimakkaita vaihteluita veressä, mikä vaikuttaa haitallisesti haimaasi. Lisäksi insuliinin epävakaa taso vaikuttaa kylläisyydentunteeseesi: pian sokeria sisältävän tuotteen nauttimisen jälkeen tunnet taas nälkää, mikä johtaa helposti ylensyöntikierteeseen.6 7 8
Maltodekstriini: Muodostuu sokerin ja tärkkelyksen valmistuksen sivutuotteena. Sillä on korkea glykeeminen indeksi, mikä edistää ylipainon, liikalihavuuden ja diabeteksen kehittymistä sekä niiden seurauksia.9
Sokerikulööri E150a-d: Ottaen huomioon genotoksisuus, karsinogeenisuus, lisääntymis- ja kehitystoksisuus, hyväksyttävä päivittäinen saanti E150a, E150b ja E150d:lle on ilmoitettu olevan 300 mg/kg ruumiinpainoa kohti. Lisäksi E150c:lle on harkittu vain 100 mg/kg ruumiinpainoa sen mahdollisten immuunitoksisuusvaikutusten vuoksi.
Karamellit E150a ja E150b eivät vaikuta aiheuttavan terveysongelmia, mutta suurilla annoksilla E150c- ja E150d-lisäaineiden kulutus voi aiheuttaa kouristuksia, ruokahalun heikkenemistä ja valkosoluja (oireet, jotka havaittiin rottakokeissa) sekä ruoansulatushäiriöitä. Pääasiallinen turvallisuusongelma karamellien osalta liittyy 4-metyylimidasolin (ammoniakinkäsittelyn aikana syntyvän epäpuhtauden) läsnäoloon, joka aiheuttaa kouristuksia, kun sitä annetaan rotille, hiirille ja kanoille. Lisäksi on raportoitu, että ammoniakilla käsitellyt karamellit voivat myös vaikuttaa negatiivisesti eläinten leukosyyttitasoihin (erityisesti lymfosyytteihin), mikä estää B6-vitamiinin imeytymistä kaneilla.10
Hyvää ruokahalua!
Ei aiheuta vaaraa elimistölle:
Vesi
Herneproteiini
Metyyliselluloosa E461
Selluloosa E460
Agar
Kalsiumkarbonaatti E170
Sitruskuitu
Ksantaanikumi E415
Konjac E425
Pektiinit E440
Punajuurijauhe
Aromit
Sipuli
Psyllium
Hiivauute
Merisuola
Suola
Sitruunahappo E330
Valkosipuli
AINESOSAT: Vesi, rypsi- ja rapsiöljy, perunatärkkelys, herneproteiini, fermentoitu härkäpapu, Metyyliselluloosa E461, Selluloosa E460, Karrageeni E407, agar, Kalsiumkarbonaatti E170, sitruskuitu, auringonkukkaöljy, sokeri, Ksantaanikumi E415, Konjac E425, Pektiinit E440, punajuurijauhe, aromit (mm. savu), sipuli, psyllium, hiivauute, maltodekstriini, merisuola, suola, väri (Sokerikulööri E150a), Sitruunahappo E330, valkosipuli.
Ajan myötä valmistaja voi muuttaa tuotteen reseptiä: poistaa haitallisia aineita ja korvata ne neutraaleilla tai lisätä haitallisia aineita tuotteeseen, jossa niitä ei aiemmin ollut.
Lue aina tarkasti tuotteen koostumus, ennen kuin syöt sen. Jos et löytänyt tarvittavaa tuotetta verkkosivultamme lisäaineiden kuvauksineen ja tuotteen ainesosaluettelossa on tuntemattomia nimiä, voit etsiä lisäaineen nimen ja kuvauksen tältä sivulta.
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3746113/ ↩︎
- https://digitalcommons.unl.edu/foodsciefacpub/369/ ↩︎
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19056599/ ↩︎
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3836142/ ↩︎
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC1242073/ ↩︎
- https://karger.com/ofa/article/10/6/674/239560/Sugar-Sweetened-Beverages-and-Weight-Gain-in ↩︎
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/obr.12040 ↩︎
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916523052760?via%3Dihub ↩︎
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4940893/ ↩︎
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8834239/ ↩︎