STOP
Tuotteessa olevat haitalliset aineet:
Härkäpapu: Fava-pavut sisältävät yhdisteitä, jotka aiheuttavat punasolujen hajoamista (hemolyysi) henkilöillä, joilla on G6PD-puutostila. Äideillä, jotka kuluttavat fava-papuja, imettävillä vauvoilla on usein keltaisuutta, anemiaa ja vakavia komplikaatioita, kuten munuaisten vajaatoimintaa ja kuolemaa.
Tapaukset imettävillä vauvoilla:
Kyproksella kolmen vuoden aikana 2 hemolyysitapausta raportoitiin imettävillä vauvoilla, joiden äidit söivät fava-papuja.
Jemenissä 6-kuukautinen vauva kuoli munuaisten vajaatoimintaan hemolyysin vuoksi, joka johtui äidin fava-papujen nauttimisesta.
Israelissa 4-kuukautinen vauva, jolla oli G6PD-puutostila, toipui verensiirron jälkeen.
Kreikassa 28:sta vauvasta, joilla oli favismi, 18:lla oireet ilmenivät 2–6 päivän sisällä äidin fava-papujen syömisestä.
Israelissa kaksi vauvaa kehitti keltaisuutta, joka ei parantunut fototerapialla äidin fava-papujen syönnin takia ennen ja synnytyksen jälkeen.
Äideille, joiden lapsilla on G6PD-puutostila, ei suositella fava-papujen syömistä.
Lisäksi, koska härkäpapu itsessään on melko korkean glykeemisen indeksin omaava, sitä ei suositella liiallisesti käytettäväksi lihavuuden ja mahdollisen tyypin 2 diabeteksen välttämiseksi.1 2 3
Rypsi/Rapsiöljy/Auringonkukkaöljy: Rapsiöljyn käyttö ruoanlaitossa sisältää piilevän riskin, sillä puhdistuksen ja kuumennuksen aikana muodostuu transrasvoja, jotka vaikuttavat suoraan sydän- ja verisuonijärjestelmääsi.4
Sokeri, Fariinisokeri, Karamellisoitu sokeri, Sakkaroosi, Siirappi, Melassi: Tuotteiden, jotka sisältävät valmistajan lisäämää sokeria, käyttö voi johtaa diabetekseen, sydänongelmiin, ylipainoon ja liikalihavuuteen. Sokeri aiheuttaa insuliinin voimakkaita vaihteluita veressä, mikä vaikuttaa haitallisesti haimaasi. Lisäksi insuliinin epävakaa taso vaikuttaa kylläisyydentunteeseesi: pian sokeria sisältävän tuotteen nauttimisen jälkeen tunnet taas nälkää, mikä johtaa helposti ylensyöntikierteeseen.5 6 7
Muunnettu tärkkelys (Tärkkelys) (E1412, E1422, E1420): Aiheuttaa nopean insuliinipiikin veressä, mikä voi johtaa sivuvaikutuksina ylipainoon, liikalihavuuteen, diabetekseen ja sydänongelmiin.8 9
Sokerikulööri E150a-d: Ottaen huomioon genotoksisuus, karsinogeenisuus, lisääntymis- ja kehitystoksisuus, hyväksyttävä päivittäinen saanti E150a, E150b ja E150d:lle on ilmoitettu olevan 300 mg/kg ruumiinpainoa kohti. Lisäksi E150c:lle on harkittu vain 100 mg/kg ruumiinpainoa sen mahdollisten immuunitoksisuusvaikutusten vuoksi.
Karamellit E150a ja E150b eivät vaikuta aiheuttavan terveysongelmia, mutta suurilla annoksilla E150c- ja E150d-lisäaineiden kulutus voi aiheuttaa kouristuksia, ruokahalun heikkenemistä ja valkosoluja (oireet, jotka havaittiin rottakokeissa) sekä ruoansulatushäiriöitä. Pääasiallinen turvallisuusongelma karamellien osalta liittyy 4-metyylimidasolin (ammoniakinkäsittelyn aikana syntyvän epäpuhtauden) läsnäoloon, joka aiheuttaa kouristuksia, kun sitä annetaan rotille, hiirille ja kanoille. Lisäksi on raportoitu, että ammoniakilla käsitellyt karamellit voivat myös vaikuttaa negatiivisesti eläinten leukosyyttitasoihin (erityisesti lymfosyytteihin), mikä estää B6-vitamiinin imeytymistä kaneilla.10
Hyvää ruokahalua!
Ei aiheuta vaaraa elimistölle:
Vesi
Herneproteiini
Paprika
Chili
Juustokumina
Mustapippuri
Oregano
Cayennepippuri
Metyyliselluloosa E461
Hernekuitu
Jodioitu suola
Sipuliuute
AINESOSAT:
Härkäpapu 47%, vesi, herneproteiini, rapsiöljy, mausteet (mm. paprika, chili, juustokumina, mustapippuri, oregano, cayennepippuri), Metyyliselluloosa E461, sokeri, kuitu (herne), jodioitu suola, melassi, sipuliuute, muunnettu tärkkelys, Sokerikulööri E150a-d.
Ajan myötä valmistaja voi muuttaa tuotteen reseptiä: poistaa haitallisia aineita ja korvata ne neutraaleilla tai lisätä haitallisia aineita tuotteeseen, jossa niitä ei aiemmin ollut.
Lue aina tarkasti tuotteen koostumus, ennen kuin syöt sen. Jos et löytänyt tarvittavaa tuotetta verkkosivultamme lisäaineiden kuvauksineen ja tuotteen ainesosaluettelossa on tuntemattomia nimiä, voit etsiä lisäaineen nimen ja kuvauksen tältä sivulta.
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30372002/ ↩︎
- https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Fava%20Bean ↩︎
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3836142/ ↩︎
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3746113/ ↩︎
- https://karger.com/ofa/article/10/6/674/239560/Sugar-Sweetened-Beverages-and-Weight-Gain-in ↩︎
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/obr.12040 ↩︎
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916523052760?via%3Dihub ↩︎
- https://digitalcommons.unl.edu/foodsciefacpub/369/ ↩︎
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19056599/ ↩︎
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8834239/ ↩︎